inboedelverzekering vergelijken

Inboedelverzekering

Bekijk & vergelijk de verschillende inboedelverzekeringen.
Kan jij geld besparen door over te stappen?

Met een inboedelverzekering (tegenwoordig ook wel woonverzekering) is schade aan de inboedel gedekt. Deze schade kan veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld inbraak, brand, waterschade of vernieling. Maar welke goederen vallen er nou onder ‘de inboedel’, en welke zijn er gedekt met een inboedelverzekering?

Wat valt er onder ‘de inboedel’?

Verzekeraars gaan er doorgaans van uit dat alle goederen die te verhuizen zijn onder de inboedel vallen. De goederen mogen dus niet aan het huis vast zitten. Voor spullen die aan het huis vast zitten kan men een opstalverzekering afsluiten. Niet alles wordt gedekt met een inboedelverzekering. Bepaalde goederen met een extreem hoge waarde (bijvoorbeeld sieraden) zullen niet altijd verzekerd zijn. Hiervoor kan je een speciale kostbaarhedenverzekering afsluiten. Enkele voorbeelden die niet onder de inboedel vallen:

  • Sieraden
  • Kunst
  • Antiek
  • Muziekinstrumenten

Inboedel of opstal

Onder inboedel vallen alle goederen die niet nagelvast aan het huis zitten. Onder opstal vallen alle spullen die wél aan het huis vast zitten. Laten we dit duidelijk maken middels enkele simpele voorbeelden.

  • Een koelkast valt onder inboedel. Maar zodra het een inbouwkoelkast betreft valt deze onder opstal.
  • Een losse parketvloer valt onder inboedel. Maar zodra deze is vastgelijmd aan de ondergrond valt de vloer onder opstal.

Om dus ook verzekerd te zijn voor schade aan spullen die aan het huis vast zitten, moet men ook een opstalverzekering afsluiten. Wanneer je in een huur huis woont is enkel een inboedelverzekering voldoende. De opstal is al verzekerd door de verhuurder.

All-risk of extra uitgebreid

Een inboedelverzekering heb je in twee varianten. Extra Uitgebreid en Allrisk. Met de extra uitgebreide verzekering zijn enkel schadegevallen omschreven in de polisvoorwaarden gedekt. Met de allrisk verzekering zijn alle schadegevallen gedekt, tenzij anders staat omschreven in de polisvoorwaarden.

Let dus op. Een allrisk verzekering kan aantrekkelijk zijn, maar zodra er een hoop uitsluitingsgevallen in de polisvoorwaarden staan, zal de ‘allrisk’ verzekering niet veel verschillen van de ‘extra uitgebreide’ verzekering.

Welke inboedelverzekering past bij mij?

Welke inboedelverzekering past nou bij mij? Moet ik mijn inboedel ‘allrisk’ of gewoon ‘extra uitgebreid’ verzekeren? Heb ik ook een opstalverzekering nodig? Met het zoeken naar de juiste verzekering helpen we je graag. Hieronder zie je enkele verzekeraars die een inboedelverzekering aanbieden.